Cătălin Bucsai din Vatra Dornei este "duhovnicul inimii şi al minţii"

0
Studiază teologia pentru a deveni preot şi se pregăteşte să aprofundeze psihologia. Îşi doreşte să ajungă preot-psiholog într-un penitenciar.

A dat la Facultatea de Teologie la Universitatea Ovidius Constanţa din singurătate şi dragoste pentru Dumnezeu. A fost singura soluţie găsită la acel moment după mâhnirea sufletească. „Am fost un copil care nu a avut nicio tangenţă cu spiritul familiei. Am făcut totul pe cont propriu şi la buna apreciere a celor care au fost lângă mine. Nu au fost mulţi, dar au fost buni“, mărturiseşte studentul.

Nu-şi aduce aminte cine l-a adus prima dată în casa Domnului. Dar pentru el, preotul trebuie să aibă anumite calităţi. „Văd în preot modelul vechi pe care-l ştiu bunicii noştri, omul cel mai învăţat, cel mai vertical, cu o conduită demnă, cel mai bun orator“, adaugă tânărul. Facultatea nu i-a răspuns nevoilor primare, doar l-a ghidat. „Totuşi, nu pot spune că este o împlinire. Mă aşteptam la mai puţină superficialitate, să-mi inspire trăirile, să le disece“, spune Cătălin.

Pentru prima dată când a intrat în altarul bisericii a fost în anul întâi de facultate, de Paşte. Îmbrăcat în ipodiacon, tânărul teolog a participat la slujbă alături de doi preoţi din Vatra Dornei, locul natal. „Preotul paroh Mihai Valică şi al doilea preot, Marius Magherca, mi-au permis să particip la slujbă. Au fost cele mai emoţionante clipe, care mi-au întărit dorinţa de a deveni preot“, povesteşte Cătălin.

„Îmi doresc să fiu preot acolo unde pot contribui activ. Aş vrea să studiez şi psihologia, să îmbin ambele domenii. Ar fi un atu cu care aş putea face minuni. Aş putea, de exemplu, să fiu preot în penitenciar“, spune Cătălin. Pentru el, teologia este un cocteil al tuturor caracterelor şi speră să le descopere pe cât mai multe pentru a ajuta omul.



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei